Di-Et-Tri is dé studievereniging voor de studenten van de opleiding Voeding & Gezondheid in Wageningen. Di-Et-Tri is een zeer veelzijdige, actieve vereniging. Er wordt veel georganiseerd om de band tussen voedingsstudenten te vergroten zoals feesten, borrels en uitjes.

Afgestudeerden vertellen

Floris Wardenaar – HBO Diëtetiek en MSc Physiology – docent en sportdiëtist

Vooropleidingen
Mijn naam is Floris Wardenaar, geboren en getogen in Noord-Holland. Ik ben in Amsterdam begonnen met mijn HBO studie Voeding & Diëtetiek. Ik was klaar met mijn opleiding en wilde nog niet gaan werken, maar wilde nog graag doorleren. Tijdens mijn studie had ik al de post-HBO studie sport diëtetiek afgerond en ik had veel interesse voor dit vak. Uiteindelijk heb ik besloten om aan de WUR te gaan studeren zodat ik mij verder kon verdiepen in voedingsleer. In 2001, het jaar waarin ik begon, bestond de master nog niet. Met de invoering van de master is het doorstroomproject ontzettend verbeterd. Het oude programma waarin ik instroomde had in beginsel namelijk maar weinig met voeding te maken, ik volgde in het eerste halfjaar enkel vakken als wiskunde, scheikunde en landbouweconomie. Natuurlijk nuttig als basis, maar oersaai als je juist voor de extra verdieping in voedingswetenschappen bent gekomen. Na een half jaar heb ik dan ook besloten om alleen nog interessante vakken te volgen en het volgende jaar ben ik begonnen met de master voeding en gezondheid. Vanuit mijn interesse in sport heb ik de afstudeerrichting fysiologie gekozen. Hierin ging het met name om het metabolisme, wat gebeurt er met mijn voeding vanaf het moment dat het mijn lichaam binnenkomt en wat voor effect heeft dit? Mijn afstudeerbegeleider was Victor Schreurs, hij heeft mij geholpen geheel zelfstandig een onderzoek op te zetten naar het effect van alcohol op het herstel na een sportprestatie. Fysiologie wordt van oudsher als een lastige specialisatie gezien, maar zo lang je het leuk vind om mechanismen te begrijpen en te achterhalen is deze specialisatie mogelijk ook iets voor jou!

Huidige baan
Na mijn studie in Wageningen ben ik direct als docent en als diëtist aan de slag gegaan bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN). Voordat ik naar deze functie solliciteerde werkte ik al freelance voor de HAN. Tijdens mijn master heb ik mijn eigen voedingsadviesbureau opgericht (www.floriswardenaar.nl). Inmiddels geef ik twee dagen per week les als docent van de opleiding voeding & diëtetiek, werk ik twee dagen per week als sportdiëtist voor ons expertisecentrum SENECA waar ik onder andere verantwoordelijk ben voor het begeleiden van de TVM schaatsploeg en de zwemmers van het Nationaal Zwemcentrum Amsterdam (NZA). Daarnaast werk ik nog een dag als lid van de kenniskring van het Lectoraat Sport, Voeding en Leefstijl. Dit maakt mijn werk zeer afwisselend en ik doe het nu al drie jaar met veel plezier. Mijn ultieme droom is om als begeleider mee te gaan naar de Olympische Spelen, afgelopen jaren ben ik direct betrokken geweest bij de begeleiding van verschillende Olympische Bonden, wellicht over twee jaar tijdens de Spelen van Vancouver…

Vanuit het lectoraat en de opleiding Voeding en Diëtetiek zijn we op dit moment bezig om een doorstroom traject vorm te geven voor studenten van de HAN naar de WUR. Hier wordt ook de mogelijkheid in meegenomen om van de WUR door te stromen in een vrijstellingsprogramma van de HAN zodat je na je opleiding in Wageningen ook nog diëtist kunt worden.

Jenneke van Elderen - MSc fysiologie en communicatiewetenschappen- communicatiemedewerker NPN (natuur- & gezondheidsProducten Nederland)

Eind 2007 behaalde ik mijn MSc diploma voor voeding met de specialisatie fysiologie. Naast een leuk afstudeervak bij fysiologie over energiemetabolisme had ik een uitstapje gemaakt naar communicatiewetenschappen. Daar hield ik me bezig met voedingsvoorlichting tijdens de zwangerschap. Hoe kun je met verschillende schrijfstijlen informatie over gezonde voeding overdragen? Dat was de vraag. Ik raakte meer geïnteresseerd in het overdragen van informatie in plaats van het alleen bestuderen van de inhoud ervan. Het sluit mooi aan bij het werk dat ik nu doe.

Tijdens mijn studie kreeg ik ook de mogelijkheid op stage te gaan naar Zuid-Afrika. Ik had niet de intentie iets in ontwikkelingswerk te doen, maar deze kans had ik echt niet willen missen. Ik heb tijdens deze stage veel geleerd, over manieren van werken, over jezelf en over andere culturen. In opdracht van de universiteit in Potchefstroom bepaalden we de voedingsstatus van kinderen door lichaamsmetingen te doen. Wanneer we op een kleuterschool kwamen merkten we dat je veel weet over voeding en de voedingsstatus van kinderen. Tegelijkertijd voelden we ons nutteloos toen we alleen maar de auto konden besturen en voor het onderzoek afhankelijk waren van de locale verzorger voor het vinden van de weg en een ervaren onderzoeker van de universiteit voor het afnemen van de voedselfrequentievragenlijst. Toch was het een geweldige ervaring!

Wageningen Universiteit heeft me veel leuke en nuttige dingen geboden. Grootste pluspunt vind ik dat je als student veel keuzevrijheid hebt. Je kunt van alles wat proeven en vervolgens bepalen waarin jij je verder wilt verdiepen. Dit verbreedt je blik en maakt dat je beter keuzes kunt maken. En leidt soms tot verrassende resultaten!Van mijn kennis over voeding, gezondheid en fysiologie heb ik veel plezier in mijn huidige werk als communicatiemedewerker. Ik werk bij Natuur- & gezondheidsProducten Nederland, de branchevereniging voor bedrijven die gezondheidsproducten op de markt brengen. Bij gezondheidsproducten moet je denken aan vitaminepreparaten, visoliecapsules, kruidenpreparaten en probiotica. Mijn belangrijkste taak is het schrijven van nieuwsbrieven en het onderhouden van contact met bedrijven. Om vragen van bedrijven te beantwoorden duik ik veel de wetgeving in, om dit te vertalen naar de praktijk. Onderwerpen waarmee ik te maken krijg zijn: gezondheidsclaims, etiketten, ingrediënten van voedingssupplementen, export en wetgeving. Als communicatiemedewerker heb ik ook veel contact met vakbladen en andere media, help ik bij het organiseren van evenementen en het monitoren van reclame. Naast veel kennis over voeding en gezondheid zijn vaardigheden belangrijk als het verwerken van grote informatiestromen, timemanagement en mondelinge en schriftelijke communicatie.

 

Wil je meer weten? Mail me gerust op jennekevanelderen@npninfo.nl

 

 

 

Wil je nog meer stukjes lezen over mensen die voeding hebben gestudeerd en momenteel een leuke baan hebben? klik dan op de onderstaande links:

 

- Tineke Martens - MSc Public health- Wageningen International

 

- Marlies Regelink- MSc Nutrition and disease- Smaaklessen

 

-Susan van Dijk- MSc toxicology and Molecular Nutrition- AIO diabetes fonds

 

- Ay Link Kho- bedrijfsleven

 

- Annemarie Oosting - scientist Danone research